Myrasidan



Myrabåtarna

omslag Myra, Nordfjord  Möring eller till och med Svai är olika namn som Myra båtar byggts under. Myras modellprogram var i från början bruks och fiskebåtar,  och det är som sådant namnet och båtarna produceras i dag, men det är nog som fritidsbåtstillverkare som  Myra är mest känd.  

På sidan finner du information om de olika Myra modellerna. Klicka på modellnamnet för en utförligare presentation av varje modell.






Myra 19

  
här kommer en myra 19 snart Myra 19 var en tidig öppen snipa med vindruta som hade lånat linjer från träsniporna







Myra 20

  
snart ser du en Myra 20 härMyra 20 kom i början av 1960-talet. Från början var den öppen men när den fick  hardtop kunde den ta sin ägare på lite längre turer. Med den gjorde Myra sitt egentliga intåg på lustbåtsmarknaden och kom även att säljas i Sverige.





Myra 21

  
Myra 21 i VänernFullt utrustad med riktig förpik, kojer pentry och toa kom Myra 21 att  bli Mryas kanske mest framgångsrika och långlivade modell. Den var också  en av de mer populära sniporna under 1960-och -70 talen i vårt land.  






Myra Nordfjord 22

  
Myra 2222 an kom som uppföljare till 21 an. Den var en fot längre och lite bredare, och så att säga en halv storlek större. Inte minst uppskattades den för sitt sjödugliga skor och att den tackvare sitt platta akterskepp blev  snabbare än andra snipor. 






Myra 23 

  
23 Myra 23 är tillsammans med snipan 21 en av de mest framgångsrika Myramodellerna.  Med halvplanande skrov, dubbelruff  och akterhytt blev den en uppskattad turbåt för en hel familj, i hemlandet men också i Sverige och Danmark.

Storleksmässigt var den ungefär som tursnäckorna runt 24 fot, men sjöegenskaper och utrymmen ombord gör att den känns större.



Myra 25 


25Myra 25 byggde vidare på Myra 23: s  framgångsrika koncept och var under många år Myras  "top of the line". Många har vittnat om dess goda sjöegenskaper.  Den skiljer sig från 23 an främst genom en större hytt fram med dubbla rutor på sidorna och plats för tvättställ i toaletten. 
   







Myra 25 snipa


Myra 25 Snekka är en av de ovanligare  Myra båtarna. Med akterruff och större bredd än 21 och 22 var den största snipan i programmet i början av 1970 talet. 







Myra 27

                                                    Myra 27 plattgattad                      
Ovanlig men karakteristisk är två ord som passar som beskrivnign för den pallttagattade Myra 27. Linjer och formspråk anknyter nämligen starkt till Myra 23 och 25 på denna 27 fotare som byggdes i få exempler i början på 1980-talet.







Myra Nordfjord  M 27

  
Här kommer snart en bild på en nordfjord M27När den stora snipan M 27 lanserades beskrevs den i stolt i reklamen som en  "En hytte på sjøen".  Tanken var at bygga en tur- och helårsbåt. Funktion fick gå före form, och  den är säkert till ett bra båtval  för den som inte kan bestämma sig








Lillfjord 


lillfjordLillfjord var en liten jolle som tillverkades av Myra i slutet på 1970-talet, byggd för att ro och att främst användas som släpjolle.








Myar 850 CC 


850Myra 850 är Myras största och senaste modell. Sjösatt 1986 har den funnits i produktion ända in på anddra halvan av tjugohundratalet.






Combi Cruisers 

  
Myra Shark 27En combicruiser är en båt för kalla vatten där båtsäsongen är längre än sommaren.  

Båtarna har ett litet akterdäck och en stor stängd kabin med förarplats längre fram. De är inredda ungefär som en segel båt med kök, sittgrupp, toa och dubbelkoj i förpiken. De blev populära under 1980 talet på norska kusten och  Mya 850 har även tillverkats på senare år av Follaboats.



Sharkar och andra arbetsbåtar

  
Myra Shark 27Det var som tillverkare av bruks och fiskebåtar som Myra startades på 1950 talet av Arnfinn Kulö. Under åren har många bruks och fiskebåtar byggts på de sjödugliga skroven, och det är därför inte så konstigt att det är som fiskebåtstillverkare namnet lever kvar.

I dag säljs tillverkas fortfarande Myra sharkar, det vill säga båtar med en förpik, styrhytt och ett stort akterdäck för arbete och fiske av Follaboats A/S



© 2008 Mårten Ohlsson